Благодарим Ви, че посетихте нашия блог! Ако статията, която прочетохте Ви харесва, моля, споделете я, за да достигне до повече хора! Присъединете се към нас във фейсбук тук ~https://www.facebook.com/BlissfulShreya/ ~

Пожелаваме Ви вдъхновяващи мигове и много любов!

петък, 7 октомври 2016 г.

Повече смях, креативност и блаженство чрез активирането на ВТОРА ЧАКРА


 Свадхищхана или чакрата на удоволствията и сладостта, желанията и флуидноста, промяната, движението и секса. В днешното общество най-често проблемните чакри са първа, втора и трета. Това са чакрите, които имат най-плътна вибрация и най-материално изражение в света. Когато кажем втора чакра най-често се сещаме за секс, сетивни удоволствия и стремеж към наслади, които намират изражение само в материален план. Например, обичаме да похапваме любимия си сладолед, да сме обградени от хубави аромати и меки материи, да докосваме мека кожа и да наблюдаваме красиви гледки, картини, красиви жени или мъже. Но в днешно време стандартът за тези неща е обвързан с имането на големи суми пари, което е свързано със силна Муладхара чакра. Все пак това е само илюзия, създадена от медиите и рекламите, но попадне ли човек под техните манипулации може да се заблуди, че за да се наслаждава истински има нужда от големи суми пари, за да си позволи тези "скъпи удоволствия". Истината обаче е, че всичко истинско и носещо удоволствие в нашия живот е напълно безплатно, лесно постижимо и достъпно. Нужно е само да сме открили себе си и привели чакрите си в балансирано положение на даване и получаване, да разбираме динамиката им и да работим на всички нива на съществуването ни. 

Свръхактивна Свадхищхана чакра

    При свръхактивна втора чакра човек жадува постоянно за обекта на желание и прави всичко възможно да се добере до него. По всякакъв начин избягва дейностите, които не носят сетивни удоволствия и търси възможности, за да се забавлява. Ако не ги намери изпада в мрачно настроение и депресия. Може да наречем човек със свръхактивна втора чакра хедонист и търсач на удоволствия. Пристрастен към сетивните наслади, хедонистът не може да види отвъд фокуса на втора чакра. През ум не му минава да работи усилено, да помага безкористно, да чете, да се развива или да допринесе за общото благо на човечеството, а пък духовните практики му се струват нелепи. Та нали духовното не може да го пипнеш? Свръхактивацията на втора чакра изсмуква и засенчва другите чакри като пренасочва фокуса ни върху качествата на втора чакра. 

    Разбира се, има различни нива на осъзнаване на втора чакра: темастично, раджастично и сатвично. В зависимост от гуната, която е активна ще има различни последици върху поведението ни, при свръхактивация на втора чакра. Ако имаме раджастична активация на втора чакра при среща с красива жена ще станем похотливи и сексуално манипулативни, за да извлечем максимално наслада от обекта, който искаме да прелъстим. 

   Ако, например, сме под влиянието на сатва във втората ни чакра при същата случка, ще бъдем нежни и любящи и ще потърсим по-дълбоко свързване с жената и ще искаме да доставим удоволствие и на нея, а фокуса ни ще е изместен върху това ние да доставим удоволствие, за разлика от темастичното или раджастичното, които са ориентирани към себезадоволяване. Ако бъдем под въздействието на тамас в тази ситуация при свръхактивност на втора чакра бихме имали желание да прелъстим обекта, но по скоро желанието ще бъде подтиснато от страх от отхвърляне или просто жизнената ни енергия би била твърде ниска, за да имаме шанс  да осъществим връзка.

     Свръхактивността на чакрите не винаги е признак за дисбаланс. Когато чакрата е активна в правилната  и подходяща ситуация, тогава е добре. Дисбаланс се получава тогава, когато постоянно сме на една и съща вълна и не се задоволяваме. Например, имаме да свършим някаква работа, а постоянно заглеждаме колежката/колегата. Или си мислим как да се почерпим.

Блокаж на Свадхищхана чакра

     Блокирането на сексуалната енергия се изразява в това да отричаме удоволствията и да изпитваме вина за това, че сме се наслаждавали, както и да смятаме че не заслужаваме да се наслаждаваме. Това най-често е причинено от насадени убеждения от авторитети в миналото или настоящето. Тези убеждения могат да бъдат самоналожени като строги диети и ограничения, строги духовни практики и други. Затварянето на втора чакра води до скованост, инертност, липса на промяна, липса на хумор и радост от живота. Затварянето на сакралната чакра води до отбягване на темите и оттегляне от ситуациите, свързани с нея. 

   Блокажът във втора чакра увеличава напрежението в другите чакри и те се пренапомпват и свръхактивират като изкривяват цялостното ни възприятие за живота. Започваме да смятаме, че живота е една безрадостна борба за оцеляване и единствено работа или отричаме сетивните удоволствия за сметка на духовните ценности и аскетични практики. При прекомерно активираната чакра имаме нужда да разтоварим  и пренасочим енергията, а при блокирана имаме нужда да получим енергия.

Как да балансираме втората си чакра?


    Има много практики от холистичната медицина и йога, които могат да ни бъдат от полза, ако на лице имаме един от тези дисбаланси във втора чакра: отричане на удоволствията, липса на хумор, безчувственост, скованост, застой и липса на промяна, слабо сексуално влечение, отричане на секса и удоволствията от него, прекаляване със секс, хранене просто заради вкуса. Тук са също осъждането на другия пол, прелъстяване, невъзможност да се сближим с другия пол; липсата на креативност и творчество; сдържаността, както и ревността и секса без любов.

 Можем да използваме кристали, храни, мантри и утвърждения, за да хармонизираме втората си чакра. Вибрационният цвят на втора чакра е оранжев и при медитация можем да го визуализираме. 
Йога. Всички асани от йога с разтваряне на краката помагат за балансиране на сакралната ни чакра, както и разтягането на вътрешното бедро - абдуктура сгъвач, и отварянето на тазовото дъно. Такива пози са:

  • Бада Конасана (Пеперуда);  
  • Утката Конасана (Позата на богинята);
  • Курмасана (Kостенурка);
  • Падоттанасана (наклон напред от стоеж с разтворени крака);

Контактна йога.

 Йогата по двойки е много подходяща за балансиране на енергията на втора чакра и в частност, сексуалната енергия. Партнирането с противоположния пол стабилизира комуникацията на невербално ниво, развива доверието помежду ни, трансформира автоматичната похот чрез покачването на жизнената енергия в сърдечния център (чиста човешка любов) и активира обмена на творческа енергия. 
  Допира между телата укрепва връзката между практикуващите и изгражда синхрон и огледалност. Заедно с това помага на енергията ни да се засили. Това е отлична активност както за любовни партньори, така и за приятели и членове на семейството. Скоро ще публикуваме специална статия за контактната йога, заедно с практика, която можете да правите вкъщи. В статията подробно ще обясним положителните ефекти от практикуването на контактна йога, какво я различава от т.н. стандартна, защо да я практикуваме, както и къде може да посетите такъв клас с мен и Екатерина в София. (Снимките тук са със запазени авторски права от MMTVMusic.) Снимки : Георги Ранчев и Екатерина Кьосева

Танцуването  и въртенето на кръста са други дейности, които мжете да правите ежедневно и също активират енергията във втора чакра.

Тантра - дихателните упражнения от тантра, както и различните игри и дейности с партньор уравновесяват сексуалната енергия (наричана още кундалини) и я насочват нагоре по гръбнака. 

Храна. Основните храни за втора чакра са течностите и приемането на плодови сокове. Приемането на достатъчно количество вода на ден е ключово за хармоничното й функциониране. Например, една добра храна за сватхищхана е портокалов фреш и всички храни с оранжев цвят. 

Мантра.
Семенната мантра за сакралната чакра е "Вам". Важно е да можем да пускаме застояли емоции, нездравословни навици, хора и партньори, които не ни носят развитие и любов и ни държат застопорени на едно място. Само така ще освободим пространство за новия поток от енергия и възможности да ни промени и раздвижи.

Утвърждения.
Можем и да репрограмираме съзнанието си по отношение на темите за втора чакра с утвърждения. Например: "Имам право на удоволствия и наслади"; "Живота е място изпълнено с радост и смях" ; "Привличам подходящия партьор" ; "Имам пълноценнен сексуален живот" и т.н

Кристали и минерали. Можем да носим кристали и минерали или да ги поставяме ниско под пъпа при медитация. Полускъпоценните камъни активиращи и балансиращи втора чакра са: оранжев яспис, карнеол, оранжев хризолит, кехлибар, огнен ахат и други.

 Осъзнаването на темите на втора чакра ще ни помогне да променим вижданията си за живота и така да привлечем правилните случки, партньори и информация, за да уравновесим Сватхищана. Редовното практикуване на йога има за цел да уравновеси всички чакри.




Пожелавам ви радост, смях и блаженство!

Георги Ранчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар