Благодарим Ви, че посетихте нашия блог! Ако статията, която прочетохте Ви харесва, моля, споделете я, за да достигне до повече хора! Присъединете се към нас във фейсбук тук ~https://www.facebook.com/BlissfulShreya/ ~

Пожелаваме Ви вдъхновяващи мигове и много любов!

четвъртък, 25 август 2016 г.

Трансформиране на негативните убеждения в позитивни с помощта на системата на чакрите – II част


      
 Мисленето, повтарянето и записването на позитивни утвърждения, както и съзнателната корекция на ума, е работа с менталното ниво на аурата ни. Най-силен ефект има записването на утвърждение, след това изричането му и най-накрая помислянето/повтарянето му наум. Променяйки мисленето си, ние даваме свобода на живота да се реализира, приемайки нова гледна точка. По този начин обвързваме дадени емоции с определени спомени и мисловни убеждения,  които имаме по даден въпрос. Става връзка Спомен-Емоция-Отсъждане-Убеждение. Когато променим коренното убеждение по някоя тема, ние бавно започваме да лекуваме емоциите си, които представляват инстинктивна реакция спрямо определен спомен, или изобщо дадена проблематика.

   Много често, когато започнат разговори за пари, разговори за нечии успехи, сексуални опитности или която и да е тема, в нас директно изплува емоционалното състояние, отговарящо на нашите убеждения по темата. В ежедневието си ние непрестанно мислим за нещата спрямо опита, който имаме. Ако отделяме по 10 минути на ден за репрограмиране на убежденията ни, постепенно ще реконструираме живота си.

  Самият аз бях попаднал в плен на негативните мисли. Нямаше сфера, която да не ме потиска и кара да се самоосъждам. Бях стигнал дъното и виждах само черното на нещата. Не можех да помисля нищо позитивно. Но в един момент си казах,  че просто с този начин на мислене няма до къде да стигна. Отначало четях общи утвърждения от различни източници, докато постепенно започнах да измислям собствени като започнах да си ги записвам и чета всеки ден по 3 пъти. Така добавям нови и нови до ден днешен в зависимост от негативните убеждения, които се актуализират в момента и които искам да трансформирам и променя. Забележа ли,  че мисловния ми поток отива към деструктивност и недоверие в живота, бързо създавам утвърждение и го записвам в списъка си. Само след първия месец репрограмиране на съзнанието, започнаха да се случват чудеса и към мен започнаха да се стичат благоприятни обстоятелства. Като малък използвах позитивното мислене и животът ми беше много динамичен, изпълнен с нови осъзнавания и случки. Постоянно бях на гребена на вълната. С времето позитивното мислене стана нещо банално за мен и го бях забравил. Няколко години по-късно се сетих отново и преоткрих това си умение да превръщам в реалност това, което мисля. Само в рамките на 5-6 месеца промених коренно случващото се около мен и това се случи единствено, защото коригирах потока на съзнанието си, така както спортистът коригира грешките в движенията си. Работата с менталните убеждения е дълъг процес, който си струва да започнете възможно най-скоро!

       I.            Първа (Коренна) чакра

Основни функции: Оцеляване. Безопасност. Прехрана. Дом. Семейство. Чувството за „Аз съм”. Материални придобивки. Жизнена сила за физически действия. Воля за живот във физическата реалност. Запазване на живота. Пари.Териториалност

     Ако забележите, че прекалено много мислите и действате в насока "Как да изкарам повече пари?", "Това начинание ще ми донесе ли достатъчно средства?". Ако определяте дали нещо би ви донесло материални загуби или печалби. Ако се тревожите прекалено много за вещите си или се опасявате да не загубите притежанията си. Ако планирате много гарантирането на сигурността си и материалната си обезпеченост в бъдеще. Ако разделяте хората на имащи и нямащи.
     Ако в голяма част от мислите ви преобладават тези състояния, значи имате фиксация и дисбаланс на първа чакра, т.е. имате нужда да закрепите основата си. Пишейки утвържденията ние превръщаме мислите и думите си в реалност  по-бързо.

·         Първа чакра: Негативни състояния и убеждения  

      Спомени за материални загуби, спомени за случаи, в които оцеляването ни е било застрашено. Планове за гарантиране на сигурността ни в бъдещето, материална обезпеченост. Мисли, свързани с материалните средства и притежания. Чувството, че постоянно сме под заплаха. Мисли, че света е опасно място. „Бий се или бягай” състояния. Желания да се запасим с притежания и пари. Липса на пари. Здравословни проблеми. Загуба на жизнена сила, мудност. Човек не е в състояние да окаже влияние във физическата реалност. Безпокойство. Неспособност за почивка. Неспособност да се излезе от зоната на комфорт.

·         Първа чакра: Трансформиращи убеждения и утвърждения

      Аз живея в сигурност и материално изобилие. Физическото ми оцеляване е подсигурено и аз придобивам всичко, от което тялото ми има нужда. Аз съм в безопасност. Аз съм щедър и вселената е щедра към мен. Получавам всичко, което ми е нужно за сегашното ми място в живота. Развивам се материално все повече и повече.  Развивам талантите си и допринасям максималното за собственото си развитие и общото благо. Аз използвам талантите си и съм активно деен за общото благо и развитие на човечеството. Имам жизнена сила, тонус и страст към живота. Благодарен съм за парите, които имам. Благодарен съм, че за мен има работа, която подхожда на личността ми и интересите ми. Печеля пари, докато се забавлявам. Аз живея в благополучие. Аз съм в отлично здраве. Материалното и духовното са едно. Имам право на материални блага. Сега аз съм тук и съм заземен във физическата реалност. Аз имам здрава основа под краката си. Чувствам се стабилен. Живея в мир и спокойствие. Обичам планетата Земя. Моята държава, моята планета са моят дом. Навсякъде се чувствам у дома си. Имам право на скъпи притежания. Приемам чиста и здравословна храна. Чувствам се удобно в тялото си. Доверявам се на света. Мога лесно да се отпусна и да бъда спокоен. Земята ме подкрепя и посреща моите нужди. Печеля все повече пари. Пари се изкарват лесно.

     II.            Втора (Полова) чакра:

Основни функции: Радост. Чувство за хумор. Сексуалност. Усещане за разбиране на собствения пол. Интимност. Удоволствия. Съзидателност. Способност за превръщане на сексуалната енергия в творческа. Движение. Гъвкавост. Емоции. Определя качеството на любовта, която човек може да изпита към противоположния пол. Желания. Сетивно усещане. Сетивно изследване на света. Флуидност.

       Ако постоянно търсите удоволствия и се чудите как да се позабавлявате. Ако постоянно ви се прави секс и виждате в живота само удоволствия, които трябва да се преследват, или болезнени преживявания, които трябва да се избягват. Ако имате похотливо мислене повече от нормалното и то се появява в ситуации, в които контекстът изобщо не е такъв, значи имате дисбалансирана  втора чакра, която превзема функциите на другите чакри.

·         Втора чакра: Негативни състояния и убеждения 

     Спомени, свързани с отхвърлена интимност. Периоди без докосване и телесно приемане. Сексуални разочарования и огорчения, свързани с интимен партньор. Чувства на погнуса от секса, половите органи, близостта. Прояви на силни желания за задоволяване на сетивата. Желание да се яде само заради вкуса. Сексуална манипулация (прелъстяване). Депресия, вина. Страх от изразяване на чувствата. Страх от сексуалността и отношенията с другия пол. Липса на хумор и прекалено сериозно приемане на живота. Лесно емоционално разклащане. Неспособност да се мисли ясно при силни чувства. Безчувственост. Неспособност да се свържем емоционално с хората. Реагираме емоционално вместо да откликваме творчески. Слабо сексуално влечение, отричане на секса и отричане на удоволствията от него. Невъзможност да се получи оргазъм. Преждевременна еякулация. Секс без чувства. Осъждане на другия пол. Перверзност. Невъзможност да даваме и получаваме в баланс. Натрапчиви сексуални фантазии. Неспособност за и страх от промяна. Прихващане на чужди коментари от миналото като например "Никога не се променяй".

·        Втора чакра: Трансформиращи убеждения и утвърждения

     Позволявам си да получавам удоволствия и наслада от живота. Вътрешно съм щастлив и радостен. Привличам към себе си все повече позитивни хора. Забавлявам се искрено с хората около мен. Уча се да се забавлявам като дете. Имам чувство за хумор. Мога да видя смешната страна на нещата. Смея се и намирам хубавото в живота. Привличам приятни случки в живота, които ми носят наслади и удоволствия. Обичам да доставям удоволствие на другите. Срещам подходящ интимен партньор, с които се подкрепяме обичаме, развиваме и творим. Правя секс с любов и уважение към уникалността на своя партньор. Да напишем списък с качествата на бъдещия партньор, който искаме да привлечем. Способен съм да се променям спрямо развиващия се живот. Отворен съм за промяната. Тялото ми е подвижно и гъвкаво. Животът ми носи удоволствие. Движа се лесно и без усилие. Прощавам на бившите си партньори, че не са задоволили всичките ми потребности. Прощавам на себе си , че не винаги съм идеалния партньор. Прощавам на себе си, че понякога изпадам в крайни емоционални състояния.

  III.            Трета (Коремна) чакра:

Основни функции: Самоуважение. Власт. Мисли и убеждения. Структуриращ интелект. Социалната принадлежност в света. Разбиране на собствената индивидуалност Изграждане на подреденост на емоциите чрез разума. Его. Чувство за принадлежност. Стремеж към добро физическо здраве. Воля, сила и действие за довеждане на нещата до край. Самоувереност. Успех. Контрол. Автономност. Професионално развитие. Изграждане на индивидуалност.

     Ако често действията и мислите ни са водени от мотивацията да спечелим социален статут, признание или натрупване на сила, авторитет и власт, значи сме превърнали Третата си чакра в засмукваща черна дупка, която иска още и още надмощие и его-превъзходство. Или пък постоянно сме нащрек да не ни потиснат авторитетите? Ако преценяваме възможни бъдещи ситуации от гледната точка на това дали ще бъдем уважени, дали ше познаваме някой на мястото, където отиваме, както и дали ще имаме право на глас или не. Ако избираме действията си според това дали ще получим признание или похвала след акта. Ако гледаме на живота като на надпревара. Ако тези теми често се повтарят в мисълта ни, това означава, че в Трета чакра има неотработен модел, които има нужда от трансформация.

Трета чакра: Негативни състояния и убеждения 

     Силно усещане за превъзходство над другите или непълноценност спрямо другите. Навсякъде преценяваме хората и ситуациите според това кой е силен и кой безсилен. Твърде голяма самоувереност. Срам от постъпките си и от неуспехите си. Често нахлуващи спомени за провали. Постигане на целите чрез манипулация на околните. Гордост, самодоволство, краен егоизъм. Нахакана тираничност. Желание за контрол над другите. Само чрез власт и надмощие, аз мога да докажа своята значимост. Само в позицията на авторитет аз мога да заявя себе си и да бъда чут. Правене на всичко възможно, за да се доберем до авторитарна позиция и да потискаме  другите. След неуспех, трудност или неодобрение от страна на другите; изпитваме срам и започваме да губим вяра в собствените си способности. Възпиране на вътрешните ни импулси от липса на вяра в себе си. Обвиняваме, че другите са виновни за проблемите ни. Следване на мисловните убеждения на хората около нас, без да се замислим. Не знаем каква е нашата мисия тук на земята.

·         Трета чакра: Трансформиращи убеждения и утвърждения

    Имам все повече средства, сила и воля  да превръщам енергията си в дела, чиито плодове са в съответствие с божествената воля и личния ми авторитет. Аз съм активно деен и се ангажирам със задачите си в ежедневието. Поемам отговорност за живота си и осъществяването на мечтите си. Ентусиазиран съм от живота. Смело тръгвам към непознатото и чувството ми за лична сила ми дава надежда, че плановете ми са осъществими. Аз съм отговорен за собствения си напредък и себеусещане. Моите избори ме водят напред. Само аз съм отговрен за състоянието, в което съм в момента. Нося пълна отговорност за развитието си. Аз изпълнявам своята мисия тук на Земята просто като бъда себе си. Всички предизвикателства в живота ми до момента са ме довели до това място и са ме направили такъв, какъвто съм. Аз приемам себе си и всички мои негативни опитности като уроци. Благодарен съм за миналото си. Прощавам на себе си всички неуспехи, които съм преживял. Обичам себе си. Действията ми са водени от духовно вдъхновение. Имам силна воля и изграждам здравословни навици. Имам специални дарби и уникална задача на този свят. Заслужавам успех. Имам добро професионално развитие. Аз сливам моята индивидуалност с божествената универсалност в служба на човечеството и Вселената. Откривам работа, която отговаря на потребностите ми и изразявам  дарбите си.

  IV.            Четвърта (Сърдечна) чакра:

Основни функци:  Любов. Състрадание. Емпатия. Човечност. Чувство на пълна социална приобщеност. Виждане на възможностите за даване и получаване на любов и възможностите да се помогне. Съхраняване на спомените за любов, омраза и загуба на интимност. Топлота. Загриженост. Отзивчивост към хората, изпаднали в затруднено положение. Любов към хората. Нежност. Прошка. Трансформиране на енергията в безусловна любов. Средна точка, обединяваща ума и тялото. Балансиране на мъжката и женската енергия, уравновесяваща я в човечност. Отваряне към чувствата и нуждите на другите. Да виждаме отвъд  себе си и своите желания. Надскачане на егото. Разбиране на взаимната зависимост между всички неща. Любящо отношение в социалната сфера.

      Ако често се терзаем с въпроси: Съществува ли истинска любов?  Има ли любов от пръв поглед? Ако делим хората на сърдечни или безсърдечни, жертви и спасители. Ако сме в период в търсене на баланс между Ин и Ян, самота и близост. И ако премисляме дали в дадена област ще има обмен на даване и получаване на любов или размишляваме върху някоя от темите на Четвърта чакра, значи в момента развиваме и сме в процес на изчистване на блокажите и. Старите рани в тази чакра може да са толкова болезнени, че да не искаме да ги изживяваме отново, но това е наложително, ако искаме самите да станем проява на любовта. Изчистването на тази чакра е свързано с преживяването на блокираните чувства. Утвържденията ще ни помогнат да запазим позитивната си нагласа и обективното виждане в тези моменти, за да премнем по-гладко през този етап.

·        Четвърта чакра: Негативни състояния и убеждения 

     Страх да се отворим и да признаем любовта си на  човек, защото мислим, че може да ни отхвърли. Смятаме, че любов може да има само ако се осъществява сексуален акт или някакъв друг вид обменна дейност. Веднага щом спрем да получаваме от другия, превръщаме любовта си в омраза и осъждане. Отворени сме или само да даваме, или само да получаваме любов. Дисбаланс в даването и получаването. Трудност да осъзнаем, че всичко е Едно и мислим само за собствената си личност. Неспособност да почувстваме емпатия към другите. Твърдост. Затваряне на сърцето след предишна негативна опитност в любовта и връзките. Твърде много условия, за да обичаме другия. Не вярваме в истинската любов. Имаме негативни мисли към човечеството. Желание за разрушение на природата. Липса на доверие в живота. Липса на доверие в хората. Искам да правя, каквото си искам, без да се съобразявам с никого. Собственическо отношение към партньора, вместо приемането му като равен. Прояви на свръх-загриженост.

·         Четвърта чакра: Трансформиращи убеждения и утвърждения

       Аз съм отворен да давам и получавам любов. Ставам все по-способен да проявявам любов към все по-голяма сфера от живота си. Аз съм свързан с всички проявления на живота. Обичам себе си, родителите си, приятелите си, страната си  и човечеството, защото ние сме едно цяло. Изграждам сърдечни и чисти връзки с хората. Способен съм да видя индивидуалността и потребностите на ближния си. Уча се да виждам уникалността, вътрешната красота и светлина във всеки индивид. Уча се да обичам, без да очаквам нищо в замяна. Съществуването ми и всичките ми действия се подкрепят от цялата Вселена, когато са вършени с любов. Всички хора са равни на тази Земя. Уча се да раздавам своята любов и състрадание, без да изпитвам нужда да получавам нещо в замяна. Аз съм самата Любов. Уча се да прощавам. Прощавам на всички хора, с които съм имал партньорство и им благодаря за важния опит, които съм получил. Продължавам напред с отворено сърце без страх, че мога да бъда наранен. Желая и създавам любовта, която искам да сътворя в живота си. Приемам себе си такъв, какъвто съм. Уважавам вътрешните си състояния и копнежи и не се самоосъждам. Доверявам се на живота, че всичко се стича по най-благоприятния начин за моето отваряне към любовта. Уча се да бъда в равновесие и да усещам кога да бъда социално активен, и кога да се усамотя. Тялото и умът ми са в синхрон. Мъжката и женската енергия текат балансирано в мен.

    V.            Пета (Гърлена) чакра:

Основни функции: Общуване. Обаяние. Осъзнаването, че доброто общуване означава да сме добри слушатели. Комуникация. Манифестиране на това, което чувстваме и мислим ясно и искрено. Пречистване. Общуването ни е лесно и изразяваме себе си без вътрешна съпротива. Себеизразяване, творчество, дар слово, добър словесен запас. Музика, чувство за ритъм, вибрация. Открива пътища за по-истинско и точно общуване и предаване на информацията.  Сладкодумство. Разбиране  какво имат нужда да научат другите хора и говоренето за това по лесен и достъпен начин. Дипломатичност. Интуитивно общуване, в което научените неща просто спонтанно се проявяват. Разпознаване на символни значения. Синтез на идеи в символи. Да можем да живеем в резонанс с целия живот и да следваме ритъма на циклите. Предаване на това, което е вътре в нас във външния свят.

     Петата чакра е центърът на връзката ни със света. През гърлото ние изразяваме, това което е вътре в нас от по-долните чакри, това какво чувстваме, както и от горните- какво мислим. Пета чакра се запушва, когато  в нас бушуват отрицателни емоции или мисли и се опасяваме да ги изразим пред другите. Или при прекомерно отваряне на чакрата просто решаваме, че вече не искаме да държим всичко това у нас и започваме да изсипваме проблемите си върху хората, за да  се разтоварим. Друг случай на блокиране се получава, когато искаме да изразим нашето творчество, но нечие чуждо убеждение се е вкоренило в нас, например: "Ти не можеш да пееш, по добре недей","За да си писател, актьор или художник, трябва да имаш талант" и т.н.Изкривяваме енергията в пета чакра, когато подържаме лъжи, които сме изрекли. Чрез позитивни утвърждения за всички чакри ние ще сменим мисловната си нагласа и така, в крайна сметка, това което мислим ще е благородно и достойно за изразяване.

Може да използваме манифестиращата сила на Пета чакра и да изричаме утвържденията си гласно.

·         Пета чакра: Негативни състояния и убеждения 

     Гласът е свит, тих или мърморещ при слаба чакра. Или висок, рязък и склонен да прекъсва другите при прекомерна функция на гърлената чакра. Неспособност да слушаме. Неспособност да изразим какво мислим и чувстваме. Лъжем или казваме, това което хората искат да чуят и не изразяваме собствената си позиция. Страхуваме се да изкажем нашата истина, за да не бъдем отхвърлени и обвинени. „Бърборене” и натрапване на собственото мнение. Не оставяме другите да се изкажат. Крещим, викаме. Пазим много тайни и бдим какво казваме постоянно, за  да не издадем нещо. Пренебрегваме и не уважаваме личното мнение и творчество на някой друг. Твърде много говорим и контролираме разговора, така че вниманието постоянно да пада върху нас. Интригантство и клевета. При свръхактивна и доминираща Пета чакра има тенденцията да не спираме да говори и да споделяме тонове ненужна информация, без да обръщат внимание дали това е интересно на някой или не.

·         Пета чакра: Трансформиращи убеждения и утвърждения

     Аз съм в  синхрон с ритъма на Вселената. Уча се да разпознавам и вибрирам с природните цикли. Моят базисен ритъм попада винаги в ситуации, в които се създава резонанс и моята честота се усилва, допринасяйки за цялостната хармония. Приемам в света си само вибрации, които са лечебни и подсилващи за мен. Музиката, която слушам ме вдъхновява. Аз поемам отговорност за моето слово и се старая да изричам позитивни думи, защото знам, че словото ми се материализира. Аз имам пълно доверие във Вселената, че винаги в точното време и точното място моето дар слово ще се отвори и аз ще изразя себе си по най-автентичния начин, за да бъда от полза на другите и да изявя дарбите си. Лесно се настройвам на честотата на групата от хора, с които съм. Изразявам себе си неподправено и истинско. Общувам с хора, които ми помагат да се развивам и комуникацията ми тече лесно. Комуникирам флуидно с хората. Речта ми е гладка и се изразявам ясно и точно. Информирам хората за вътрешния ми свят. Отворен съм да давам и получавам информация. Умея да творя и създавам. С всеки изминал ден аз развивам творческия си потенциал и го изразявам, когато почувствам. Всеки ден аз участвам в творческия процес на създаването на моята реалност. Аз създавам по-светло бъдеще за себе си и за другите. Изразявам моята истина без страх, защото знам, че бъдейки себе си, аз ще се озова в ситуации, в които душата ми желае да бъде. Имам куража да бъда различен и себе си в ситуации, които има шанс да не бъда приет. Аз съм уникална творческа личност и имам право на свое собствено мнение и начин на изразяване. Аз съм изобретателен и имам свой собствен креативен начин да допринеса за обществото. Доверявам се,  че малко по малко аз ставам все по-осъзнат за личното си творчество и то ще се изрази в най-добрия момент. Изразявам благодарността си към живота.

  VI.            Шеста чакра (Третото око):

Основни функции: Знание. Възприемане. Командване на по-нисшите функции. Разпознаване на модели. Интуиция. Виждане и осъзнаване на това как работят нещата. Осъзнаването на по-дълбоките и финни модели, както  и на смисъла на живота. Събиране на информация от по-ниските чакри и разпознаването на повтарящите се механизми. Разпознаване кое работи и кое не. Способност да видим цялата картинка. Съхранява базата данни от информация за различните архетипове. Интегриране на Цялостната ни личност и разбирането кои сме и каква е нашата мисия тук. Психични способности. Сливане на човешките и духовните енергии. Търсене на обективни и общовалидни знания. Търсене на истината. Способността да си представим и разберем умствени концепции. Съдържа убежденията и цялостната ни картина по отношения на живота и Вселената. 

     За да развием Шеста чакра е нужно да имаме добре балансирани предходни чакри, да упражняваме визуализация и да имаме вяра в свръхсетивните способности, скрити в нас. Да работим върху сънищата си и да различаваме повтарящите се архетипи и символи. Самото запомняне на сънищата рано сутрин е изключително важно звено за изграждане на мост между съзнаваното и несъзнаваното. Записвайте сънищата си. Рисуването и боравенето с цветове развиват шеста чакра, както и слушането на водени медитации с визуализации.

·         Шеста чакра: Негативни състояния и убеждения 

     Мислим си,  че вече сме открили и разпознали определен  модел в някое подобно повтарящо се събитие и се ограничаваме да  поемаме нова информация, защото си мислим , че вече знаем много за човека, темата или събитието. Недостатъчното информация или криво разбраната представа за архетипов образ, например  архетипът на "Героя”, би довело до илюзия. Твърде силно влияние на архетипов образ и фиксация- "Майката", "Любовникът", "Мъченикът", "Учителят", "Творецът", "Бунтовникът"и т.н. Попадане в грешен архетип, който не съответства на личната ни мисия на Земята. Неемоционален мислител. Неизменна нужда за прозорливост. Свръхзаетост с духовното и висшите мисловни нива, но пренебрегване на физическото. Прекалена заетост с мисленето, вместо с желание да се свърши нещо в реалността. Прекалена неемоционална логичност. Убеденост в превъзходството на интелекта.

·       Шеста чакра: Трансформиращи убеждения и утвърждения

    Малко по малко аз изяснявам индивидуалния си архетип, разбирам моята цел в живота и привличам нещата и знанията, от които се нуждая. Идват ми креативни идеи за моето развитие, както и това на моите близки и цялото човечество. Интуитивно взимам най-добрите решения за душата си и плавното развитие на индивидуалноста си. Мозъчните ми полукълба работят балансирано. Настройвам  се към всеобщото информационно поле и оттам черпя интуитивна информация. Имам достъп до висшите сили. Аз съм интелигентен, мисля бързо, ясно и виждам цялостната картина на обстоятелствата, както и причинно следствените връзки. Имам добра памет, до която имам интуитивен достъп в нужните моменти. Аз имам силни психически способности. Имам достъп до своята интуиция/вътрешно ръководство.  Вслушвам се в най-дълбоката си мъдрост.  Уча  се да се доверявам на интуицията си.Животът непрекъснато ми изпраща знаци и послания, които са ми от полза за взимането на решения.Благодаря на интуицията си и на подсъзнанието ми.

VII.            Седма (Коронна) чакра:

Основни функции:  Връзка с божественото. Връзка с духовното. Единството на цялото същество на човека: физическо, емоционално, ментално и духовно. Вдъхновение за живот. Космическа финна енергия. Чувство за цялостност и интеграция в света. Смисълът на живота. Универсалност. Системи на вярване. Просветление. Получаване на мисли, идеи, вдъхновения и информация от Божествения разум за насока в житейския път. Свръхсъзнание. Желание за познание. Разбиране , че всички опитности имат смисъл и носят урок в живота. Чувство за единение с Вселената.

·        Седма чакра: Негативни състояния и убеждения 

      Страх от Бог. Нежелание да бъдем едно цяло с Вселената. Отделяне на божествената воля от индивидуалната. Негативна опитност по отношение на религията. Отхвърляне на духовната природа на човека. Усещане за липса на смисъл в живота, въпреки материалното и интелектуално благополучие. Духовна празнота и откъснатост. Вътрешна самота. Отказ от информация и загуба на любопитство към живота. Незаинтересованост от научаването на нови неща. Принуждаване на другите към структурирана религия, например родителите на детето са силно религиозно вярващи и принуждават децата си да участват в ритуали, които събуждат отвращение на децата към духовното. „Всезнаене” по отношение на духовното. Чувството , че няма какво ново да се научи. Фиксация в една единствена гледна точка. Съпротивление срещу нова информация, защото тя подкопава системата от вярвания. Вяра в ограничения. "Каквото и да правя, никога не получавам признание", "Никой не може да ходи на лекции, докато отглежда деца" и т.н. Силен духовен скептицизъм. Свръх интелектуализиране и живеене единствено „в главата”,  с цел да се избегнат чувствата и ежедневните задачи. Използване на твърде много знания с цел засилване на егото, но за сметка на развитието на чувствата, сърцето и тялото. Пристрастеност към дроги и психоактивни вещества. Използване на духовността за бягство от ежедневните задачи и уроци на по-ниските чакри. Аскетични практики. Прекалено много информация без подходяща организация в съзнанието. Твърде много информация,  без да се прилага в живота.

·       Седма чакра: Трансформиращи убеждения и утвърждения

          Свързан съм с мъдростта на Вселената. Отворен съм за мъдростта на Вселената. Отворен  съм за Божествената мъдрост. Уча се да медитирам, дори и само по 5 минути на ден. Избирам системи от вярвания, които са позитивни и градивни за цялостната ми личност. Свързвам знанията си от всички области в живота и знам, че живота е едно голямо Един-е-ние. Мога да насочвам вниманието си избирателно към сферите от живота, в които искам да се развивам . Получавам информация от Висшия си аз. Отворен съм за знаците от духовните селения. Освобождавам се от ограничаващите ме вярвания и разширявам кръгозора си. Благодарен съм на Вселената , че съм жив и съм тук. Благодаря за всички уроци, които ме карат да израствам. Имам доверие, че живота ми е направляван от Божествения разум и ме води към по-високо ниво на съществуване, което е любов, блаженство, светлина и екстаз.

      Много от хората  засядат в темите на определена чакра и тя им става любима, защото се чувстват комфортно в ролята, която играят от много време насам. Когато фокусът ни е основно  в  една или две чакри, животът ни държи и в прилежащите на тях мисловни модели и това, което материализираме, привличаме и изживяваме е ограничено само в тези ситуации. Ако забележим в какви състояния попадаме най-често, чрез трансформация на  проблемните чакри и репрограмирането на мисленето на по-слабо активните, ние ще започнем малко по- малко да приемаме целия спектър на живота. Знаейки за чакрите и техните теми, ние можем да се настройваме на мисловната честота на най-подходящата чакра за дадена ситуация. Например, човек с постоянен акцент върху Първа чакра (Материално оцеляване-Пари) не би могъл докрай да се наслади на ситуация, в която вижда любими за него хора и да прояви дълбока обич (Четвърта чакра), например защото е зает да мисли за следваща бизнес сделка или  за това кой му дължи пари). Това се случва,  защото Четвърта чакра (Сърцето) е била блокирана вследствие на травми и усещанията в нея са потиснати. Когато активираме някоя чакра по какъвто и да е начин, физически, емоционален и ментален, вербален, интуитивен или божествен, ние я завъртаме по-силно и от нас започват да изплуват забравени или потиснати състояния, спомени, чувства, образи, убеждения и т.н. Така чакрите се пречистват, защото всяко пречистване предтавлява среща със собствените ни травми и приемането им с любов. Сменяйки парадигмата си малко по малко ще забележим нови за нас чувства в различни сфери на живота, които до преди това не сме можели да изпитаме, защото сме били зациклили в един ригиден "филм". Процесът на отваряне и затваряне на чакрите продължава, докато всички неправилни схващания за получаване и даване се трансформират в доверие към една благосклонна и подхранваща Вселена.


В следващи статии ще разкажа за начини за балансиране на различните чакри чрез други методи. Тъй като мисленето е най-лесно и не изисква кой знае какви усилия може да се каже, че това е най-лесният начин за промяна на битието.


Георги Ранчев

Ако статията Ви харесва, споделете я, за да може да достигне до повече хора! 



Харесайте страницата ни във Facebook: https://www.facebook.com/blissfulcycle/ 

3 коментара:

  1. Здравейте, мога ли да ги изчитам всеки ден всичките или не е подходящо и трябва да се фокусирам към конкретна ситуация?
    П.С. Обстойна и полезна статия! Поздравления

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, отделяйте от 5 до 20 мин. на ден, разделено на порции през деня. Най-подходящото време е рано сутрин и вечер преди лягане, защото съзнанието е най-разхлабено и границата между съзнание подсъзнание е най-тънка. Когато забележите, че започва поток от критични мисли по дадена тема веднага ги заменете с позитивни. Добър момент също е, когато сте в емоционална криза и започне поток от самоосъждане или негативизъм веднага да превключите съзнанието, тогава става най-силно пречистване. Ако специално по определна тема имате дългогодишен проблем, който е на преден в живота ви, наблегнете на него през ежедневието. Когато просто усетите, че мислите за неща, които не са градивни, кратко превключване с позитивно утвърждение би ви вкарало в добра мисловна алея. Добавяйте свои утвърждения като изяснявате конкретно какво искате да привлечете. Препишете подхождащите за вас утвърждения на мобилния си телефон, например в бележки, така че да имате достъп навсякъде до тях.
      П.С. Ако се събуждате през нощта, вкарайте утвърждения в промеждутъка на съня :) Благодаря за въпроса, ще се радвам ако препратите статията на други хора и споделяте наученото! Успех!

      Изтриване
  2. Много хубаво знание. Благодаря!

    ОтговорИзтриване