Благодарим Ви, че посетихте нашия блог! Ако статията, която прочетохте Ви харесва, моля, споделете я, за да достигне до повече хора! Присъединете се към нас във фейсбук тук ~https://www.facebook.com/BlissfulShreya/ ~

Пожелаваме Ви вдъхновяващи мигове и много любов!

петък, 20 януари 2017 г.

Хранене за баланс на трета чакра



    Манипура
е чакрата на огъня, енергията и метаболизма. Тази чакра е силно свързана с личната воля, с наличната енергия, която ни позволява да осъществяваме и постигаме целите си. Силата и волята са тези, които създават нашата индивидуалност и балансираната трета чакра е определяща, за да съумеем да управляваме живота си. Манипура трансформира по-пасивните енергии на Земята и водата от първа и втора чакра и ги издига до по-високото измерение на действието.
  Основното право на трета чакра е правото да действаш. Когато това право е било нарушено при формиране на Манипура или по-нататък в течение на житейския път и са се натрупали ситуации, които да отслабят силата на тази енергия, се наблюдават вялост, покорност и смиреност, слаба воля, ниска дисциплина, ниско самочувствие, хронична умора, пристрастявания и зависимости, проблеми с килограмите. Обратно, ако има прекомерност, ако енергията не може да се освободи и затлачва чакрата, то се наблюдават агресивност, желание за насилствено доминиране и контрол, хиперактивност, работохолизъм и отново зависимости към различни вещества.

Дисбаланс на МАНИПУРА чакра
 Здравословни проблеми, които могат да се яват при дисбаланс на Манипура са:

  • язва 
  • проблеми с храносмилането
  • постоянно чувство на глад или липса на апетит
  • проблеми с черен дроб и жлъчка
  • затлъстяване в областта на стомаха
 Дисбалансът в трета чакра може да се прояви както като прекомерност и претрупване с енергия в областта на слънчевия сплит, така и с недостатъчност на огнената енергия. И в двата случая е добре да стартираме с детоксикираща 7 дневна програма, която да прочисти организма и да елиминира токсините, освен когато е противопоказно поради различни заболявания или бременност и кърмене.

Детоксикираща 7-дневна диета

 За 7 дни се спират алкохол, кафе, цигари, наситени мазнини, преработени храни, месо. Консумират се плодове – банани, цитруси, райска ябълка, мед, круши, ананас, царевица, сладък картоф, картофи, тиква, чушки. Както цветът на Манипура е жълтият, така и всички плодове и зеленчуците с жълт цвят са подходящи при диета за балансиране на трета чакра. Важно е не да гладуваме, а да прочистим организма от прероботени и тежки храни. 
 Често по време на режима за детоксикация се приемат вода, прясно изцедени сокове и чай.
 След прочистването на тялото е добре да въведем постепенно и по-тежка храна – месо, но най-вече въглехидрати, тъй като въглехидратите са горивото на организма, а както знаем Манипура се нуждае от енергия, за да гори и да ни зарежда със сила.
  Подходящи въглехидрати са – мед, просо, ориз, царевица, картофи, хляб - бял, ръжен и пълнозърнест, шоколад, фруктоза, кафява захар. Добре е количествата да не са големи и да са разделени за регулярен прием през целия ден през 3-4 часа. По малко и начесто е по-добре, за да зареждаме постоянно Манипура и да не я претрупваме излишно с едно или две обилни яденета. Като т.н. бързи въглехидрати като мед, захар, бял хляб, фруктоза, шоколад се предпочитат за първата част на деня - преди или веднага след физическа активност, а бавните като пълнозърнест хляб, зеленчуци, ябълки е добре да се включат във втората част от деня.
  Особено подходящо е да включим в менюто си люти чушки, червен и черен лют пипер, горчица, джинджифил. Тези подправки активират кръвта, свалят кръвното налягане, лютите чушки съдържат капсаицин, който ускорява метаболизма и кара тялото да гори повече и по-бързо калориите. Лютата храна увеличава кръвотока към стомаха, което прави храносмилането по-добро. Освен това капсаицинът убива бактерията, причиняваща язва на стомаха – H. Pylori. Съответно лютото е добра превенция срещу язва. Лютите чушки, освен това, покачват нивата на ендорфин и серотонин – хормоните, които потискат болката и отговарят за доброто настроение, което съответства на една добре балансирана трета чакра. Ползите от лютите храни са много, но е добре все пак да се консумират с мярка. 
 Желателно е на всяко хранене, при което приемаме въглехидрати да ги комбинираме с протеин, защото той способства за поддържането на постоянно ниво на глюкоза в кръвта. Добвката и на мазнини допринася за пълен баланс на приеманите вещества.
 Добри и здравословни мазнини са – зехтин, кокосово масло, краве масло, рапично олио, шарлан.
 Протеин може да набавяме от риба, телешко, пилешко, боб, леща, яйца, кисело мляко, извара, ядки.
 Напитки като кафе, зелен и черен чай са подходящи, тъй като енергизират и зареждат тялото. Полезно и освежаващо действа и да се пие всяка сутрин топла вода с мед и сок от лимон. 
 Освен диета е добре да включим в ежедневието си и други методи, с които да повлияем на огнената енергия, например:
  Пранаяма или различни техники за дишане, като капалабхати е особено подходяща техника, когато работим за баланс на трета чакра.
 Волевото отказване от зависимости – алкохол, тютюнопушене, сладко и др. укрепват Манипура. Спазването на режим, постигането на цели, изявата в обществото, йога практики и спорт са други средства, които може да използваме успешно за балансиране на тази енергия. При прекомерност е добре да се направят и терапии за справяне с гнева. 

Венета Евтимова,
йога преподавател
За контакт: 0895 94 84 71

Няма коментари:

Публикуване на коментар