Благодарим Ви, че посетихте нашия блог! Ако статията, която прочетохте Ви харесва, моля, споделете я, за да достигне до повече хора! Присъединете се към нас във фейсбук тук ~https://www.facebook.com/BlissfulShreya/ ~

Пожелаваме Ви вдъхновяващи мигове и много любов!

четвъртък, 12 януари 2017 г.

Тайландски масаж и лекуване на тялото

   Тайландският йога масаж е източна масажна практика, имаща за цел балансирането на мускулно-скелетния апарат с помощта на друг човек (терапевт). В днешно време хората не осъзнават базовата нуждата от допир и отвореност към помощ от друг човек, както и множеството ползи на това да се оставиш на друг да се погрижи за теб, докато ти си напълно отпуснат.






Тай масаж workshop на 14.01. от 14:30ч!!! Повече информация можете да намерите тук⇒⇒ https://www.facebook.com/events/1814583655457824/

Какво представлява Тай масажът?

Масажът се изпълнява върху постелка на пода. Методът е изключително удобен, защото не е нужно клиентът да се съблича, както и да използваме масла, които след това обикновено остават следи. Така в тай масажа направо лягаш, затваряш очи и се оставяш в ръцете на специалиста, докато той умело раздвижва мускулите и ги разтяга, тегли и  натиска, докато ти си напълно релаксиран, без нужда от контрол и действие. По този начин тялото има възможност да се намести и му се дава пространство за разширение и освобождаване от напрежението. Причината за напрегнатите мускули е очно тук – в неспособността ни да се отпускаме,  да се доверяваме на живота,  на това, че нещата сами се нареждат и винаги вървят към развитие, а си мислим, че за всичко е нужен контрол, действие и воля, за да постигнем резултат.

Здравето е комбинация от 3 групи с фактори. 

1:Структурна част - връзката  и взаимодействието между мускули, кости, стави, нерви, сухожилия и гръбначен стълб
2:Биохимична част - храносмилане, лимфна система, хранителни вещества, вътрешната химия на хормоните, бактерии, ензими и др.
3:Психологична част - Емоции, взаимоотношения, нагласа, посока в живота, философия, убеждения, любов, мотивация и т.н

    Когато една група от тези фактори е извън строя, това се отразява на всички други и директно сваля показателите на другите групи. Ако например ни е схванат гърба, това веднага би ни се отразило на настроението, емоциите и нагласата.  Ако сме болни и ни боли корем, не бихме отишли на събиране, парти и т.н. и това би довело до ограничаване на шанса да се свържем социално. Всички тези категории са взаимосвързани и трябва да работим върху всички, но дисбалансът в структурната част е основен източник на болка в нашето тяло, защото нервите започват от гръбнака, а ако той е силно компресиран заради липса на движение, масажи и екстензии, те се притискат и създават все по-сковано движение, което води до болка. Много често ни боли на едно място, но източникът е доста по-далеч от локализацията на болката.

Защо лечебен масаж?

    Лечебният масаж е по-интензивен, по-дълбок и по-силов. Акцентът в него е възстановяване на правилната стойка, възстановяване на мускулния и скелетен баланс. Подходящ е за хора, подлагащи се на физическа активност, хора с болки в ставите и мускулите, хора с изкривявания, засилена лордоза (извивка в кръста), кифоза (вдлъбнат гръден кош), сколиоза  и др. Също така се препоръчва при неравномерно използване на двете половини на тялото и особено за хора, които искат да изравнят двете половини на тялото си, за забързване на духовното израстване и лекуване на всички малки неизправности във физическото тяло с цел личностно усъвършенстване.


Какви са ползите от Тай-масажът?

   Ползите от масажа са многобройни и действат на нервната система като я успокояват и вкарват в състояние на покой. Липсата на допир влияе на тялото на подсъзнателно ниво и ние сме в състояние на недоверие и напрегнатост. Чувството за БИТКА-БЯГСТВО-ЗАМРЪЗВАНЕ засяда в подсъзнателния ни фон и ние сковаваме тялото си неволно, а мускулите остават в несъзнателна контракция. Когато получаваме масаж, ние изпращаме сигнал към вселената, че сме отворени да получим грижа и помощ. Тай-масажът може да бъде за релаксация или да има терапевтична насоченост. В терапевтичния тай масаж включвам и хиропрактика (мануална терапия - изпукване) с техники от юмейхо  и остеопатията.  В лечебния масаж използвам акупресура (натиск със задържане върху тригърните точки - блокирали мускули). Приложна кинезиология - активиране на отпуснати и неактивни мускули чрез съпротивление и изометрично задържане с помощта на терапевт. Най-общо в лечебния масаж се включват:

·      Позитиви от ИЗПУКВАНЕТО (хиропрактика)

Една от причините  да изпитваме болка в тялото е притискането на нервите. Когато не се движим и разтягаме редовно пространството между прешлените се скъсява и има шанс те да притиснат нерв. Гръбначният ни стълб е нашият център и от него излизат всички нерви, които отговарят за качеството, количеството и бързината  на информацията, която се предава от мозъка. Когато има пространство между тях и нервните импулси протичат безпрепятствено ние функционираме балансирано и задачите, които мозъкът изпраща към органите и мускулите достигат безпроблемно. Изпукването и екстензията от хиропрактиката е контрадвижение на гравитацията.

·      Позитиви от РАЗТЯГАНЕТО в тай масажа

 Честа причина да изпитваме болка в тялото е дисбалансът на мускулите, причинен от: неправилна стойка; често повтарящи се движения; неправилни движения. Когато имаме даден емоционален или психологически проблем, който потискаме, ние замаскираме действията, които бихме извършили, за да го изразим чрез несъзнателно  свиване на зоната, свързана с проблема. Чрез разтягането ние рефлекторно чрез тялото достигаме до емоциите и умствените блокирани модели и ги освобождаваме.

Пример: Кифоза (затваряне на гръдния кош), свързан с травма на изоставянето: били сме изоставени и вече ни е страх да влизаме в любовна връзка и затваряме сърцето си физически с тялото. Чрез разтягане на гръдните мускули връщаме правилната позиция на тялото, която носи усещане за отвореност. Разтягането в тай масажа е Ин балансирането на изометричния контра натиск при приложната кинезиология.

·      Позитиви от приложната КИНЕЗИОЛОГИЯ

 Приложната кинезиология изследва моделите ни на движение и намира и изолира отслабения мускул и чрез съпротивление и изометрично задържане и с помощта на терапевт се възстановява тонуса на неизползваемите мускули. Причината за дисбаланс и болка са слаби и неактивни мускули в някои части на тялото, което прехвърля напрежението върху други мускули и ги пренатоварва. Често има разлика между силата и гъвкавостта на двете половини на тялото. Това се получава заради дисбаланса в лявото и дясното мозъчно полукълбо и неравномерно разпределяне на мъжката и женската енергия, породено от различни наши въздържания и убеждения, потока на електрически ток от нервната система в различни мускули в тялото бива не-достатъчно активен за сметка на други, които прекомпенсират функцията на другите по-слаби и се получава  неравномерност в нашите навици за движение.Този дисбаланс се задълбочава с времето, защото ние започваме все повече да използваме мускулите, които са по-развити, защото ни е по-лесно и все по-малко да използваме слабите. Използването на изометричен контра натиск активира вялите мускули и се възвръща правилното им функциониране в ежедневието и тренировките. Енергията започва да протича равномерно в двете половини на тялото и рефлекторно започваме да използваме по- равно  мъжката и женската енергия в себе си развивайки тялото. Когато възстановим баланса между женската и мъжката енергия, можем еднакво добре да бъдем отпуснати и релаксирани, както и активирани и действащи.

·     Позитиви от АКУПРЕСУРА или натиск върху миофасциалните точки (тригърните точки).

   Тригърните точки са блокирали мускулни влакна, които не са били поели кислород или хранителни вещества след пренатоварваща употреба или заради направилен модел на движение и мускулен дисбаланс. Например, използваме десния крак повече от левия. С течение на времето дясната част на седалищния мускул поема повече тежест от левия и така поема повече натоварване, което причинява тригърната точка. Когато не дишаме правилно или ядем прекалено много киселинни храни без микроелементи претоварените мускули получават микротравми, които не успяват да възстановят. С течение на времето и повтарящите се модели на движение тези микротравми се увеличават и се получава постоянна болка, която в повечето пъти рефлектира не само на самото място, но и в друга по далечна зона. 

   Самата блокировка на влакната ги прави неактивни и това се отразява на другите свързани мускули като ги дърпа и създава чувство на стегнатост. Чрез натиска и продължително задържане в точката се изпраща сигнал до мозъка, че там има проблем, изкуствено се спира притока на кислород и кръв в мястото и след спирането на натиска кръвта се насочва натам по-пробивно и нови хранителни елементи и кислород влизат в това място чрез кръвта, която възстановява тъканите.

   Чрез комбинирането на тези техники мога да помогна на тялото ви да възвърне оптималното си физическо състояние. Тялото е нашата основа, нашата първа чакра! Нашата база и наш храм. Върху него градим всичко нагоре! Физическите усещания са толкова силни, че не можем да ги пренебрегнем. Усещането, че нещо не е наред в тялото ни се отразява на цялото ни изживяване на живота и всичко нагоре! Важно е да стабилизираме нашите основи и да полагаме грижа за колоните и основите на нашата къща. Ако основите са нестабилни, болни и нездрави всичко на горе ще се клати и ние няма да можем да градим нагоре. Ако оставим нещата да се натрупат и се вглеждаме само във външния свят, а не обърнем внимание и не дадем време за грижа за себе си, тялото ни страда и постепенно блокажите стават толкова много, че жизнената ни енергия за изразяване в света намалява все повече и нямаме нужната сила и воля да променим нещата, за да постигнем по-високо ниво на осъзнаване, различно от базовото (оцеляване, хранене, сън, секс).

   Релаксиращият масаж е доста по-бавен, лек и плавен. В него акцентът е тоталното пускане на контрола и пълната релаксация на получаващия. Сърдечният ритъм се забавя, нервното напрежение ни напуска, мозъчните вълни минават от напрегнато бета ниво към алфа ниво. Влизаме в състояние на активна почивка и медитация с докосване, натиск и раздвижване. Все едно правите йога, но без да полагате никакво усилие.

Искате ли да подарите здраве на себе си или любим човек? Възползвайте се от моята специална ОФЕРТА! Обадете се и запазете час до 31 януари и вземете 31% отстъпка от масажа + безплатна консултация!!! 
*Стандартна цена ТАЙ МАСАЖ: 55лв./час и половина. 
*ОФЕРТА с 31% отстъпка + безплатна консултация: 38лв!!!
*Място на провеждане: гр. София
*Условие - да сте прочели статията! 😉

Поздрави!
Георги Ранчев 
За контакти и въпроси:
Тел. 0888/033 265



Няма коментари:

Публикуване на коментар