Източната древна наука за хранене се нарича АЮРВЕДА. Накратко тя учи как да се храним според личната ни доша или комбинация от най-високо преобладаващи елементи.
Трите доши са Вата, Пита и Кафа. Вата е комбинация от елементите въздух и етер (пространство). Пита е съставена от огън и вода, а кафа - от вода и земя. Нашето съществуване е танц на трите доши, тяхното преминаване и преливане едно в друго, равновесие и дисбаланс. Когато има дисхармония между елементите в тялото се появява болестта. Нашата първоначална комбинация и потенциал се нарича ПРАКРИТИ. Една от трите доши се явява преобладаваща при всеки човек и това определя неговия психотелесен тип. Аюрведа се занимава с комбиниране на различните храни според качествата им и съответните елементи, които преобладават в тях с цел балансирането на недостатъчните елементи в тялото да бъдат възстановени или прекомерното струпване на елементи да бъде уравновесено и намалено.
Трите свойства, трите гуни
Сатвичните храни са сурови, непреработени и най-близо до естествената си форма в природата. Те са богати на хранителни микро- и макроелементи. Фактът, че не са подложени на термична обработка означава, че основните им компоненти са запазени и достигат до клетките като ги зареждат с алкални елементи, витамини и минерали.
Към сатвичните храни спадат - пресните плодове и зеленчуци, ядките, семената, чайовете, бобовие и зърнени култури. Като най-сатвичните храни са тези, които не са били преработени или топлинно обработени.
Раджастичните храни са превъзбуждащи. Водят до напрежение, безпокойство и бурни емоционални реакции. Такива храни са люти или много горчиви, например - кафе, лук, чесън, тютюн, люти чушки и т.н. Раджастичните храни водят до състояния на крайност и подем в настроението, но също така, до спадове и резки покачвания.
Темастичните храни са силно преработени или претърпели ферментация, в тях няма почти никакви микроелементи като магнезий, калции и други, защото при термичната обработка веществата се губят. Към тамастичните храни спадат и престояли продукти и като цяло такива, които не са пресни.
Основни факти, свързани с храненето
По западния начин може да наречем храните: алкални, неутрални и киселинни. Храните се състоят още от белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини.
- Белтъчините са изградени от аминокиселини и изграждат мускулната тъкан. Съдържат се основно в месото, млечните, бобовите и зърнените култури. Преминаването на вегетарианска или веган диета крие рискове ако се подходи неинформирано, защото не всички растителни храни имат пълен аминокиселинен профил. Така може да се получи недостатъчност и тялото да започне да изцежда нужните вещества за процесите от други части на тялото.
- Въглехидратите са основен източник на енергия. Нужни са за осъществяването на всички жизнени процеси. Има бързи и бавни въглехидрати, сложни и прости. Бързите въглехидрати качват нивото на инсулин, което повишава усвояването на аминокиселините в мускулите. След тежко натоварване е добре да се приемат бързи въглехидрати. Бавните доставят по-дълъг и равномерен приток на енергия, затова ако сте на режим отслабване или детоксикация може да замените белия ориз с кафяв; белия хляб с черен и т.н.
- Мазнините също са източник на енергия. Участват в състава на клетката и подпомагат усвояването на някои витамини. Те поддържат тялото ни топло. Мазнините в съединителната тъкан предпазват органите от наранявания и сътресения, и действат като буферен слой в междуклетъчното пространство, както и защитават клетката от нападения на чужди частици. Съществуват наситени, ненаситени и полиненаситени мастни киселини. Наситените мазнини присъстват предимно в животинските продукти и прекомерната им употреба може да затлачи организма. Полиненаситени мастни киселини са най-полезни. Това са Омега 3 и 6. Източници на полиненаситени мастни киселини са слънчогледовото, соевото, ореховото, фъстъченото и царевичното масло; рибите и ядките на черупковите плодове. Ако сте веган или вегетарианец и не приемате достатъчно мазнини през студените месеци, телесната ви температура ще пада доста бързо и самите клетки няма да имат достатъчно защита от нападатели вируси и бактерии. Ще ви е студено и ще се разболявате лесно. Ще се чудите "нали водя здравословен начин на живот, защо съм болен?".
- Минералите са микрочастици, които присъстват в много малки количества в храните, особено в днешно време. Отглеждането на растенията в наши дни е изкуствено и почвата е заредена с минимално количество минерали, затова имайте предвид, че минералния състав на едно растение в наши дни е поне на 70 процента по-малък от това преди 20 години. Затова повечето хора си мислят, че яденето на големи количества плодове и зеленчуци е много полезно, но често се създава обратен ефект, защото в тях има малко количество мазнини и белтъчини, малко минерали, което може да доведе до неусетен спад на имунитета. Минералите участват в много метаболитни процеси в организма, както и предаването на импулси в нервната система и мускулните реакции. Някои минерали действат като антиоксиданти и отвеждат свободните радикали вън от тялото.
- Витамините са нужни в много малки количества, за да се осъществяват нормално жизнени процеси в тялото. Участват в синтеза или активирането на клетъчните ензими.
Фактори за оптимално хранене
За да запазим нашето здраве и да поддържаме тялото си заредено, енергично, изчистено и добре захранено е нужно да се съобразяваме със следните фактори:
- Да се храним разделно
Да комбинираме така храните, че да няма противоречиви ензимни изисквания за тях в стомаха ни. Изброявам най-често съчетавани неподходящи комбинации: месо с хляб, месо с картофи, месо с ориз, месо с плодове, месо с млечни продукти; хляб с картофи, хляб с ориз; ядки с млечни и т.н. Можем да смесваме зеленчуците с почти всички храни, както и ядките и семената. Изобщо да смесваме по-малко храни на веднъж, да не пием течности по време на консумация, освен в малки количества.
- Да се храним бавно
Да се храним бавно и да дъвчем храната достатъчно дълго, така че да помогнем с храносмилането на стомаха си. Началото на преработката започва от устната кухина, в която се отделят първите ензими.
- Да не преяждаме
Да се храним с благодарност. Да ядем местна и сезонна храна. Да избягваме ледени и студени напитки, защото те действат загасяващо на храносмилателния огън.
- Да ядем каквото чувстваме, че тялото ни има нужда
Прекаленото фиксиране в диети и "здравословен" начин на живот е нож с две остриета, защото мисленето постоянно "за храна" и "кое е вредно, и кое не" точи от енергията и фокуса ни от по значими и важни неща за нас. Ако много мислим за храната си, значи сме с фиксация в първа чакра. Определено в живота ни има период, в който преобразуваме моделите си на хранене и това е нужно, за да се информираме и създадем нови навици. Но ако осъзнаем, че прекалено дълго стоим на тази тема, значи е време да се отпуснем и да се насладим на живота в голямото му разнообразие. Понякога даже имаме нужда да ядем нездравословно, за да забавим развитието си и да не претоварим организма си в следствие на т.н. "квантов скок" в клектите ни след големи осъзнавания и трансформации.
- Да пием достатъчно вода
Как да се детоксикираме?
Последното ни ядене да бъде до 7ч., ако искаме да се детоксикираме. Тялото, също така, влиза в режим на детоксикация в периодите на глад. Тогава се отделят ензими, отговарящи за пречистване на организма от токсини. Когато се храним, ние влизаме в режим зареждане, а в промеждутъците време на глад влизаме в процес на изчистване. Препоръчително е между храненията да има кратък период на гладуване. В зависимост от случая и нуждата от детоксикация интервалът може да бъде по-дълъг или по-къс.
Храненето преди лягане е непрепоръчително, защото организмът се подготвя за почивка, а когато се нахраним го натоварваме с още задачи за през нощта. През деня сме в катаболен режим, а през нощта в анаболен. Тоест, през деня е по-активна огнената слънчевата енергия, която изгаря и преработва, а през нощта - лунната, пасивната и отговарящата за растеж енергия. Първо изгаряме през деня, а след това възстановяваме през нощта. Ако все пак ядем преди лягане е препоръчително храните да бъдат с нисък глигемичен индекс. Храни за избягване преди лягане са бял ориз, хляб, захарни изделия и бързи въглехидрати.
Упражнения и техники за изчистване
За да подпомогнем детоксикацията на храносмилателната и отделителната ни система можем да правим следните упражнения и техники:
- удиана бандха - гълтане на корема навътре с вакуум - масажира вътрешните органи и стомаха като изцежда токсини и снабдява с кръв;
- усуквания на тялото;
- кунджал крия - техника за промивка на стомаха. Спомага освобождаване на натрупани емоции и токсини. Изпиваме 6 чаши води на гладно със сол и си бъркаме в гърлото, докато не повърнем цялата вода (изисква консултация със специалист);
- промивка на червата - шанкхапракшалана. Пием топла подсолена вода на гладно и правим определени асани, които да ни прокарат;
- естествена детоксикация също е и изпълнението на асани, които раздвижват лимфата, кръвта и потока на хранителни вещества до клетките, което изкарва токсините, застояли в организма ни.
- практики за 3-та чакра манипура;
- Други прочистващи методи: клизма, антиоксидантни добавки, обилно потене (сауна). Други алтернативни методи (йонен детоксикатор; запер); масаж; приемане на фибри;
- Редуване на топъл и студен душ;
- Джала Нети - пречистване на синусите с каничка;
- Прием на антиоксидантни добавки;
След като тялото е прочистено е нужно да го заредим и да го надградим. Това може да стане с минерални добавки, ензимни добавки и пробиотични добавки, за да балансираме флората в червата след изчистването им. Да пием пречистена вода, йонизирана или алкализирана чрез уреди, филтри или минерали. Да се храним с пресни непреработени храни и да живеем релаксирано, без стрес. Стресът е състояние на постоянна превъзбуда и тревожност, която кара тялото да е постоянно нащрек за някаква опасност и това пречи на усвояването на веществата, защото в тялото ни се отделя адреналин.
В днешно време детоксикацията е нужда, за да се справим с огромния брой замърсители и изкуствени вещества, които тялото ни волно или неволно приема в бързината на ежедневието. Например, претрупани сме с работа и нямаме време да отделим за подходяща храна и правилна пропорция от вещества. Умът ни е забързан и не успяваме да чуем вътрешния си глас- кое е подходящо за нашия организъм и кое не. Вкусовите ни навици са променени и едва усещаме вкуса на натуралната храна. Рецепторите ни са станали жадни за екстравагантни вкусове и смески. Чрез йога може да изчистим не само тялото, но и ума, защото ставаме по-сензитивни към вътрешния си глас и можем да разбираме по-лесно кое е добро за нас и кое не.
Йога инструктор
Ако статията Ви харесва, споделете я, за да може да достигне до повече хора!
Харесайте страницата ни във Facebook: https://www.facebook.com/blissfulcycle/
Няма коментари:
Публикуване на коментар