Благодарим Ви, че посетихте нашия блог! Ако статията, която прочетохте Ви харесва, моля, споделете я, за да достигне до повече хора! Присъединете се към нас във фейсбук тук ~https://www.facebook.com/BlissfulShreya/ ~

Пожелаваме Ви вдъхновяващи мигове и много любов!

понеделник, 12 септември 2016 г.

Йога, хранене и детоксикация

    

    Източната древна наука за хранене се нарича АЮРВЕДА. Накратко тя учи как да се храним според личната ни доша или комбинация от най-високо преобладаващи елементи. 

  Трите доши са Вата, Пита и Кафа. Вата е комбинация от елементите въздух и етер (пространство). Пита е съставена от огън и вода, а кафа - от вода и земя. Нашето съществуване е танц на трите доши, тяхното преминаване и преливане едно в друго, равновесие и дисбаланс. Когато има дисхармония между елементите в тялото се появява болестта. Нашата първоначална комбинация и потенциал се нарича ПРАКРИТИ. Една от трите доши се явява преобладаваща при всеки човек и това определя неговия психотелесен тип. Аюрведа се занимава с комбиниране на различните храни според качествата им и съответните елементи, които преобладават в тях с цел балансирането на недостатъчните елементи в тялото да бъдат възстановени или прекомерното струпване на елементи да бъде уравновесено и намалено.

Трите свойства, трите гуни  

    В нашата вселена енергията има три свойства наречени на санскрит "гуни"Сатва, раджас и тамас. Сатва се води най-високата вибрация от всички и представлява спокойствие, баланс и чистота. Раджас ни кара да бъдем активни, страстни и динамични, а тамас е състояние на застой и мързел. Според йога, всичко в природата се  състои от тези три качества. Мислите ни и действията ни са под влияние на гуните. Храните също се делят на сатвични, раджастични и тaмастични.

  Сатвичните храни са сурови, непреработени и най-близо до естествената си форма в природата. Те са богати на хранителни микро- и макроелементи. Фактът, че не са подложени на термична обработка означава, че основните им компоненти са запазени и достигат до клетките като ги зареждат с алкални елементи, витамини и минерали.
Към сатвичните храни спадат - пресните плодове и зеленчуци, ядките, семената, чайовете, бобовие и зърнени култури. Като най-сатвичните храни са тези, които не са били преработени или топлинно обработени.

  Раджастичните храни са превъзбуждащи. Водят до напрежение, безпокойство  и бурни емоционални реакции. Такива храни са люти или много горчиви, например - кафе, лук, чесън, тютюн, люти чушки и т.н. Раджастичните храни водят до състояния на крайност и подем в настроението, но също така, до спадове и резки покачвания.

   Темастичните храни са силно преработени или претърпели ферментация, в тях няма почти никакви микроелементи като магнезий, калции и други, защото при термичната обработка веществата се губят. Към тамастичните храни спадат и престояли продукти и като цяло такива, които не са пресни.

Основни факти, свързани с храненето

   По западния начин може да наречем храните: алкални, неутрални и киселинни. Храните се състоят още от белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини.
  •       Белтъчините са изградени от аминокиселини и изграждат мускулната тъкан. Съдържат се основно в месото, млечните, бобовите и зърнените култури. Преминаването на вегетарианска или веган диета крие рискове ако се подходи неинформирано, защото не всички растителни храни имат пълен аминокиселинен профил. Така може да се получи недостатъчност и тялото да започне да изцежда нужните вещества за процесите от други части на тялото.
  •       Въглехидратите са основен източник на енергия. Нужни са за осъществяването на всички жизнени процеси. Има бързи и бавни въглехидрати, сложни и прости. Бързите въглехидрати качват нивото на инсулин, което повишава усвояването на аминокиселините в мускулите. След тежко натоварване е добре да се приемат бързи въглехидрати. Бавните доставят по-дълъг и равномерен приток на енергия, затова ако сте на режим отслабване или детоксикация може да замените белия ориз с кафяв; белия хляб с черен и т.н.
  •       Мазнините също са източник на енергия. Участват в състава на клетката и подпомагат усвояването на някои витамини. Те поддържат тялото ни топло. Мазнините в съединителната тъкан предпазват органите от наранявания и сътресения, и  действат като буферен слой в междуклетъчното пространство, както и защитават клетката от нападения на чужди частици. Съществуват наситени, ненаситени и полиненаситени мастни киселини. Наситените мазнини присъстват  предимно в животинските продукти и прекомерната им употреба може да затлачи организма. Полиненаситени мастни киселини са най-полезни. Това са Омега 3 и 6. Източници на полиненаситени мастни киселини са слънчогледовото, соевото, ореховото, фъстъченото и царевичното масло; рибите и ядките на черупковите плодове. Ако сте веган или вегетарианец и не приемате достатъчно мазнини през студените месеци, телесната ви температура ще пада доста бързо и самите клетки няма да имат достатъчно защита от нападатели вируси и бактерии. Ще ви е студено и ще се разболявате лесно. Ще се чудите "нали водя здравословен начин на живот, защо съм болен?".
  •       Минералите са микрочастици, които присъстват в много малки количества в храните, особено в днешно време. Отглеждането на растенията в наши дни е изкуствено и почвата е заредена с минимално количество минерали, затова имайте предвид, че минералния състав на едно растение в наши дни е поне на 70 процента по-малък от  това преди 20 години. Затова повечето хора си мислят, че яденето на големи количества плодове и зеленчуци е много полезно, но често се създава обратен ефект, защото в тях има малко количество мазнини и белтъчини, малко минерали, което може да доведе до неусетен спад на имунитета. Минералите участват в много метаболитни процеси в организма, както и предаването на импулси в нервната система и мускулните реакции. Някои минерали действат като антиоксиданти и отвеждат свободните радикали вън от тялото.
  •       Витамините са нужни в много малки количества, за да се осъществяват нормално жизнени процеси в тялото. Участват в синтеза или активирането на клетъчните ензими.

Фактори за оптимално хранене

     За да запазим нашето здраве и да поддържаме тялото си заредено, енергично, изчистено и добре захранено е нужно да се съобразяваме със следните фактори:
  •  Да се храним разделно
   Да комбинираме така храните, че да няма противоречиви ензимни изисквания за тях в стомаха ни. Изброявам най-често съчетавани неподходящи комбинации: месо с хляб, месо с картофи, месо с ориз, месо с плодове, месо с млечни продукти; хляб с картофи, хляб с ориз; ядки с млечни и т.н. Можем да смесваме зеленчуците с почти всички храни, както и ядките и семената. Изобщо да смесваме по-малко храни на веднъж, да не пием течности по време на консумация, освен в малки количества.
  • Да се храним бавно
   Да се храним бавно и да дъвчем храната достатъчно дълго, така че да помогнем с храносмилането на стомаха си. Началото на преработката започва от устната кухина, в която се отделят първите ензими.
  • Да не преяждаме 
    Да се храним с благодарност. Да ядем местна и сезонна храна. Да избягваме ледени и студени напитки, защото те действат загасяващо на храносмилателния огън.
  • Да ядем каквото чувстваме, че тялото ни има нужда
   Прекаленото фиксиране в диети и "здравословен" начин на живот е нож с две остриета, защото мисленето постоянно "за храна" и "кое е вредно, и кое не" точи от енергията и фокуса ни от по значими и важни неща за нас. Ако много мислим за храната си, значи сме с фиксация в първа чакра. Определено в живота ни има период, в който преобразуваме моделите си на хранене и това е нужно, за да се информираме и създадем нови навици. Но ако осъзнаем, че прекалено дълго стоим на тази тема, значи е време да се отпуснем и да се насладим на живота в голямото му разнообразие. Понякога даже имаме нужда да ядем нездравословно, за да забавим развитието си и да не претоварим организма си в следствие на т.н. "квантов скок" в клектите ни след големи осъзнавания и трансформации.
  • Да пием достатъчно вода
Приемането на достатъчно вода на ден подпомага изхвърлянето на токсините от тялото (2л. вода на ден минимум).

Как да се детоксикираме?

  Последното ни ядене да бъде до 7ч., ако искаме да се детоксикираме. Тялото, също така, влиза в режим на детоксикация в периодите на глад. Тогава се отделят ензими, отговарящи за пречистване на организма от токсини. Когато се храним, ние влизаме в режим зареждане, а в промеждутъците време на глад влизаме в процес на изчистване. Препоръчително е между храненията да има кратък период на гладуване. В зависимост от случая и нуждата от детоксикация интервалът може да бъде по-дълъг или по-къс.

   Храненето преди лягане е непрепоръчително, защото организмът се подготвя за почивка, а когато се нахраним го натоварваме с още задачи за през нощта. През деня сме в катаболен режим, а през нощта в анаболен. Тоест, през деня е по-активна огнената слънчевата енергия, която изгаря и преработва, а през нощта - лунната, пасивната и отговарящата за растеж енергия. Първо изгаряме през деня, а след това възстановяваме през нощта. Ако все пак ядем преди лягане е препоръчително храните да бъдат с нисък глигемичен индекс. Храни за избягване преди лягане са бял ориз, хляб, захарни изделия и бързи въглехидрати.

Упражнения и техники за изчистване

    За да подпомогнем детоксикацията на храносмилателната и отделителната ни система можем да правим следните упражнения и техники: 
  • удиана бандха - гълтане на корема навътре с вакуум - масажира вътрешните органи и стомаха като изцежда токсини и снабдява с кръв; 
  • усуквания на тялото; 
  • кунджал крия - техника за промивка на стомаха. Спомага освобождаване на натрупани емоции и токсини. Изпиваме 6 чаши води на гладно със сол и си бъркаме в гърлото, докато не повърнем цялата вода (изисква консултация със специалист);
  • промивка на червата - шанкхапракшалана. Пием топла подсолена вода на гладно и правим определени асани, които да  ни прокарат;
  • естествена детоксикация също е и изпълнението на асани, които раздвижват лимфата, кръвта и потока на хранителни вещества до клетките, което изкарва токсините, застояли в организма ни. 
  • практики за 3-та чакра манипура;
  • Други прочистващи методи: клизма, антиоксидантни добавки, обилно потене (сауна). Други алтернативни методи (йонен детоксикатор; запер); масаж; приемане на фибри;
  • Редуване на топъл и студен душ;
  • Джала Нети - пречистване на синусите с каничка; 
  • Прием на антиоксидантни добавки;
     След като тялото е прочистено е нужно да го заредим и да го надградим. Това може да стане с минерални добавки, ензимни добавки и пробиотични добавки, за да балансираме флората в червата след изчистването им. Да пием пречистена вода, йонизирана или алкализирана чрез уреди, филтри или минерали. Да се храним с пресни непреработени храни и да живеем релаксирано, без стрес. Стресът е състояние на постоянна превъзбуда и тревожност, която кара тялото да е постоянно нащрек за някаква опасност и това пречи на усвояването на веществата, защото в  тялото ни се отделя  адреналин.

     В днешно време детоксикацията е нужда, за да се справим с огромния брой замърсители и изкуствени вещества, които тялото ни волно или неволно приема в бързината на ежедневието. Например, претрупани сме с работа и нямаме време да отделим за подходяща храна и правилна пропорция от вещества. Умът ни е забързан и не успяваме да чуем вътрешния си глас- кое е подходящо за нашия организъм и кое не. Вкусовите ни навици са променени и едва усещаме вкуса на натуралната храна. Рецепторите ни са станали жадни за екстравагантни вкусове и смески. Чрез йога може да изчистим не само тялото, но и ума, защото ставаме по-сензитивни към вътрешния си глас и можем да разбираме по-лесно кое е добро за нас и кое не.


Георги Ранчев,
Йога инструктор

Ако статията Ви харесва, споделете я, за да може да достигне до повече хора! 

Харесайте страницата ни във Facebook: https://www.facebook.com/blissfulcycle/ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар